Wat is cuppingtherapie? Voordelen en toepassingen

Heb je ooit een beroemde atleet of Hollywood-beroemdheid gezien met een grote cirkelvormige markering op hun lichaam en je afgevraagd “wat is dat?!”? Deze verkleuringen worden gecreëerd door een oude behandeling die bekend staat als “cupping”, een proces waarvan wordt aangenomen dat het bloed door het lichaam beweegt en gifstoffen verwijdert door inademing. Hoewel Hijama Amsterdam al duizenden jaren wordt beoefend in culturen in het Midden-Oosten, heeft het de afgelopen 20 jaar alleen maar aan populariteit en bekendheid gewonnen in de Verenigde Staten, met beroemdheden en atleten die pronken met hun cupping-afdrukken.

Cupping is een therapeutisch proces waarbij de huid wordt afgezogen met glazen, keramische, bamboe of plastic cups. Voordat de beoefenaar de cup op de huid plaatst, brengt hij meestal een vlam aan op de binnenkant van de cup om negatieve druk te creëren om de huid in de cup te trekken om zuurstof te verwijderen. Sommige kopjes hebben een zuignap zodat je de beker niet hoeft op te warmen.

geschiedenis van het cuppen

Behalve dat het een belangrijk hulpmiddel was in de traditionele Chinese geneeskunde, werd cupping ook gebruikt in oude Egyptische, Griekse en islamitische culturen. Uit gegevens blijkt dat de oude  al vroeg cupping beoefenden. Het behandelt menstruele onbalans, duizeligheid en koorts. Cupping wordt toegeschreven aan Ge Hong, een beroemde kruidkundige in de Qin-dynastie. Oude Griekse artsen schreven cupping-therapie voor voor inwendige aandoeningen en pijnverlichting.

Soorten cuppingtherapie

Er zijn twee hoofdtypen cupping: nat en droog. Natte cupping houdt in dat er met een naald licht in de huid wordt geprikt om bloed in een cup te laten stromen. Dry cupping houdt geen huidpiercing in. Zo blijft de huid droog.

Naaldcupping: Bij een combinatie van acupunctuur en cupping worden eerst acupunctuurnaalden aangebracht en vervolgens wordt over elke naald een cup geplaatst.
Massage cupping: Na het creëren van zuigkracht beweegt de therapeut de cup over de huid.
Face Cupping: kleine siliconen cups worden op het gezicht geplaatst om de huid te helpen regenereren en ontgiften.
Water cupping: Vul 1/3 van elk kopje met warm water en plaats het vervolgens met de voorkant naar beneden op uw huid om te inhaleren.

Uw cupping-sessie zal enigszins variëren, afhankelijk van de behandeling die u kiest. Uw behandelaar zal u vragen om op uw buik of gezicht naar beneden op een tafel te gaan liggen, afhankelijk van het te behandelen gebied.

Bij dry cupping, bekend als ‘fire cupping’, gebruikt de beoefenaar kruiden, alcohol of een brandbare substantie zoals papier om in een kopje te doen en steekt het vervolgens in brand. Wanneer het licht vanzelf uitgaat, plaatst de behandelaar de cup snel ondersteboven op het te behandelen gebied. Er ontstaat een vacuüm wanneer de lucht in de cup afkoelt en de huid in de cupopening optilt.

Hetzelfde zuigeffect kan worden bereikt met moderne kopjes met luchtpompen waarmee de beoefenaar de hoeveelheid lucht die van binnenuit wordt verwijderd, kan regelen.

Sommige therapeuten laten de droge cup ongeveer 3 minuten op zijn plaats voordat hij deze verwijdert. Andere therapeuten bewegen de cup kort om het gebied te masseren of uit te rekken.

Bij natte cupping, ook wel “hijama” genoemd, brengt de beoefenaar cupping-cups op de huid aan voordat hij de huid doorboort of verwondt met naalden. Na een paar minuten inademen maakt de beoefenaar een kleine incisie in de verheven huid en verwijdert de cup zodat bloed en gifstoffen kunnen vrijkomen. De therapeut kan een paar minuten een ander kopje op zijn plaats plaatsen nadat hij druk heeft uitgeoefend om de bloedstroom te versnellen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *